Alles over chape pur en isolatie

Waarom? Omdat we het u graag wat makkelijker willen maken tijdens het bouwen of renoveren.

Wat is chape?

“Chape” is in zijn meest algemene betekenis een “stevige ondergrond om op te bouwen”. Een chape vloer in huis is sowieso verplicht. Het belang ervan kan niet onderschat worden. Waarom? Dat leggen we hieronder uit.

Wat moet je weten over stabilisé?

Om eerst maar een paar bouwvakkerstermen op hun woord te pakken: neen, stabilisé is niet hetzelfde als chape. Elk van beide materies is een afwerklaag, ja, maar hun samenstelling is anders. Ze bestaan dan wel uit zowat dezelfde ingrediënten, maar de onderlinge mengverhouding verschilt zodanig dat ook hun structuur verandert. Waardoor ze in de bouw ook een andere functie krijgen. Chape dient als afgewerkte dekvloer, terwijl stabilisé veeleer als waterdoorlaatbaar opvulmiddel fungeert.

Chape of stabilisé kiezen?

Chape en stabilisé bestaan allebei uit zand, cement en water. Ze dienen allebei om een afwerklaagje te maken, waarop je tegels of klinkers aanbrengt. Toch zijn ze niet hetzelfde. Wanneer kies je voor chape en wanneer ga je beter voor stabilisé?

Waar let ik op bij chape leggen?

  1. Welke vloerbekleding zal er gelegd worden?

  2. Zijn er niveauverschillen?

  3. Is de ondervloer proper en droog?

Wat is gepolierde chape?

Gepolierde chape is hetzelfde als polychape. Polychape is een vloerafwerking op basis van cement die een warme, artisanale/industriële uitstraling geeft aan je gebouw.

Wat is hellingsbeton?

Hellingsbeton is een chape die op platte daken of terrassen wordt geplaatst zodat er geen water op die oppervlaktes blijft staan. De hellingsgraad loopt in de richting van de waterafvoer.

Wat is betopor?

BETOPOR® PLUS en BETOPOR® PRO zijn mortels met lichte, isolerende vulstoffen die gebruikt worden als onderlaag voor vloeren. De mortellaag wordt aangebracht op de draagvloer (bijvoorbeeld beton, hout, …) als onderlaag voor de dekvloer. De laag kan ook fungeren als uitvoerlaag voor leidingen (tot 50°C) en hoogteverschillen.

Hoe verloopt een plaatsbezoek?

Een plaatsbezoek is nodig om te weten hoe wij te werk zullen gaan voor jouw project. We brengen een bezoekje aan de werf of het gebouw waar de vloerbedekking en/of isolatie moet komen.

Wat is anhydriet chape?

Anhydriet vloeichape, calciumsulfaat of gips in de volksmond, het gaat allemaal om hetzelfde: een alternatief voor de zandcement dekvloer. Het materiaal heeft hoogwaardige eigenschappen.

Wat is het verschil tussen een hechtende, niet-hechtende en zwevende dekvloer

Hieronder lees je het verschil tussen deze 3 soorten dekvloeren:

Bij renovatie van een woning: Hoe diep moet ik mijn vloer uitgraven om een nieuwe vloer met isolatie te leggen?

Dit hangt af van vloerverwarming of géén vloerverwarming.

De hoeveelheden van stabilisé berekenen

Kort en bondig: om te berekenen hoeveel stabilisé je nodig hebt gebruiken we volgende verhoudingen. Je gebruikt ongeveer 150 kilogram cement voor 1 kubieke meter zand (1m3 zand is ongeveer 1650 kilogram). De perfecte mengverhouding ligt rond 1 schep cement per 8 scheppen zand.

Hoe chappen op de juiste manier?

‘Chappen’ of chape aanbrengen is een belangrijke stap in het bouwproces. Voor je begint, stel je jezelf eerst deze vragen:

Chappe of chape

Is het nu chappe of chape? Wel, de juiste schrijfwijze is ‘chape’ en de juiste uitspraak is “sjap” (op z’n Frans dus).

Wat zijn Polystreen Mortels en hoe gebruik je ze?

Polystyreen mortel is een samenstelling van polystyreen korrels (isomo korrels), cement water en additieven zodat er een homogeen en isolerend mengsel ontstaat.

Waarom kiezen voor een zandcement dekvloer?

Dekvloeren zijn er in verschillende soorten en samenstellingen. Zo heb je (niet-)hechtende en zwevende dekvloeren en dekvloeren uit zandcement, ook specievloer, smeervloer of chape genoemd. Maar wat is een zandcement dekvloer precies en in welke gevallen is deze vloer de beste keuze?

Wat is PUR

Gespoten PUR of polyurethaan is een prachtige, stabiele isolator. Maar dan moet je de PUR wel goed aanbrengen. En dat begint al bij de voorbereiding. Zo zijn we zeker dat de kwaliteit gegarandeerd is.

Prijsverschil gewone chape & sneldrogende chape

Een sneldrogende chape plus met 20 dagen droogtijd kost +- 30% meer dan een gewone chape plus.

Kan je PUR gebruiken bovenop je vloerverwarming?

PUR is perfect te combineren met vloerverwarming en is zelfs aan te raden, maar dan moet de PUR wel aan een aantal eisen voldoen.

Hoe lang moet je zand en chape mengen?

Door een te korte mengtijd krijg je een minderwaardige chape met sterkteverlies, minder slijtvastheid en eventueel verzakkingen. De na-mengtijd wordt vaak ingekort om tijd te winnen. Bij ons niet, wij garanderen 20 seconden na-mengtijd om een kwalitatieve chape te bekomen.

Chape maken? 5 tips voor het beste resultaat

Hoe maak je de beste chape? Een belangrijke vraag, want de kwaliteit van je chape is bepalend voor de levensduur van je vloer. We zetten je op weg met 5 tips.

Hoeveel cement voeg je aan de chape toe?

De hoeveelheid cement bepaalt de hardheid en de slijtvastheid van een chape. Normaal gebruikt men 220 kilogram cement per kubiek. Als je minder cement gebruikt is er kans dat de zandkorrels loskomen en er dus scheuren en barsten zichtbaar zijn.

Welk zand moet je gebruiken in chape?

Zand is de basis van de chape, dit omdat het de sterkte van de chape bepaalt. Vaak werkt men met een fijne korrel, omdat dit goedkoper is. Maar voor een sterke, stevige chape moet u kiezen voor een grove gewassen korrel.

Wat is de beste wapening voor chape?

Vezelcompound of hars.

Grootste voordeel hieraan is een waterreductie van 30% wat resulteert in een grotere dichtheid van de chape, minder krimp en een grotere slijtvastheid. Bovendien zijn bij deze vezelcompound al alle dispersie-additieven aanwezig voor vloerverwarming.

PUR spuitisolatie: gevaarlijk? Nee hoor.

PUR spuitisolatie voor vloeren

PUR hardschuim, ook “spuitisolatie”, is een ideaal isolatiemateriaal voor vloeren en beschikt over de beste[node:summary] thermische eigenschappen. Het isolatiemiddel is het resultaat van een chemische reactie tussen MDI en polyol, waardoor een polymeer ontstaat: polyurethaan.

Polychape, gietvloer en polybeton. Snap jij het verschil nog?

“Strak met industriële look.”

Vraag aan 100 jonge koppels welke vloer ze voor ogen hebben en voor een steeds groter percentage is een gietvloer of betonvloer het antwoord.  Maar wat krijg je precies als je een gietvloer, polychape of polybeton vraagt en wat zijn de verschillen? We leggen het voor je uit.

Is chape nodig wanneer ik voor polierbeton kies?

Nee. Chape is niet nodig bij polierbeton / polybeton. Je kan er wel voor kiezen om onder het polierbeton een isolatiechape te voorzien. 
Kies je voor een epoxyvloer dan is er chape plus nodig.

Waarom Chape plus beter is dan traditionele methodes

Chape plus heeft enkele voordelen in vergelijking tot traditionele methodes. Wij maken hier de vergelijking met chape met netbewapening en chape met droge vezelbewapening :

Hoe verloopt de chape vochtmetingsmethode?

Bij de CM-meting van sneldrogende chapes bij gebruik van alle Knopp Versnellers met of zonder vezelwapening moet het volgende in acht genomen worden:

Chape plus, hoe komen we eraan?

Dit product vervangt de net- en traditionele droge vezelwapening alsook alle vloerverwarmingadditieven!

Leveren en leggen van een zwevende dekvloer inclusief toevoeging van een additief compound:

Wat is de samenstelling van stabilisé?

Stabilisé, een laag van gestabiliseerd zand, dient als waterdoorlaatbaar opvulmiddel. In tegenstelling tot chape, bestaat stabilisé voor het grootste deel uit zand. De soort zand kan variëren: rijn- of rivierzand, lommelzand plaatzand… Door dat zand is de samenstelling van stabilisé vochtiger en moet er minder water aan toegevoegd worden.

Wat is stabilisé?

Stabilisé, ook wel “stabiel” of gestabiliseerd zand dient net als chape om een afwerklaagje te maken waarop je tegels of klinkers aanbrengt. In tegenstelling tot chape is stabilisé een droger mengsel dat eerder als opvulmiddel gebruikt wordt. Het bestaat dan ook bijna uitsluitend uit zand.

Wanneer moet ik chape leggen?

Altijd. Chape is nodig voor een sterke en vlakke ondergrond. Alleen dan kan u optimaal afwerken met een vloerbedekking.

Welke chape moet ik kiezen voor vloerverwarming?

In chape voor vloerverwarming moet een additief (“dispertie”) aanwezig zijn. Dit product zal de poriën in de chape verminderen. Minder poriën zorgen voor een grotere dichtheid en dus een betere geleiding van de warmte.

Wat is egaline?

Een egaline is in de eerst plaats bedoeld voor dunne vloerafwerkingen als vinyl, linoleum, tapijt en laminaat. Met een egaline ben je zeker van een gegarandeerd vlak (egaal) resultaat.

GRATIS VERGELIJKEN

Ontvang offertes van verschillende chape bedrijven, met 1 enkele aanvraag!

Vragenlijst icoon

1. Vul de vragen in

Zoek icoon

2. Wij sturen uw aanvraag naar chappisten

Spaarvarken icoon

3. Vergelijk en bespaar!